Ladestasjoner til elbil
Lektri.co 1P7K
Markedets mest allsidige elbillader. Lektri.co kan både benyttes som smartlader hjemme og ved større ladeanlegg.
Med fullt utviklet OCPP 1,6 (Open Charge Point Protocol) kan ladestasjonen enkelt integreres med alle ladeoperatører på markedet.
EO Charging
Med EO Charging tilbyr vi smarte ladeløsninger med den nyeste ladeteknologien. Ladestasjonene er designet for boliger, hytter, arbeidsplasser, borettslag og større anlegg. Her finner du alt fra markedets minste ladeboks til lastbalanseringssystemer for store ladeanlegg.
Enelion Wallbox duo
Utformingen av Wallbox Duo tillater en hver konfigurasjon. Ladeeffekt for Wallbox Duo er 7,4 kW 32A per type 2 uttak, og for Wallbox Duo Power og er den på 22 kW 32A 400V per type 2 uttak. Med OCPP kan denne ladestasjonen brukes til alle formål. Klikk på lenken under for å lese mer
Ladestasjon til elbil gir deg sikker, enkel og rask lading
Har du tenkt du deg å skaffe en elbil eller er fornøyd eier av en elbil, trenger du selvfølgelig enkel tilgang på strøm. Ladepunktet hjemme hos deg selv er den beste og rimeligste måten å lade på. Alle gode grunner tilsier også at du trenger en ladestasjon til elbil, fremfor å bruke stikkontakt eller en skjøteledning for å rekke fram til bilen.
De fleste er enige om at elbilen har kommet for å bli. Det er ikke lenger noe problem å komme seg på tur eller til jobb i et miljøvennlig kjøretøy. Fremdeles er det alt for mange som ikke har montert opp en ladestasjon hjemme til daglig bruk.
Myndighetene (DSB) og Elbilforeningen anbefaler alle å ha en egen ladestasjon hjemme eller på hytta der du lader elbilen mye.
Ladefabrikken kan sammen med våre samarbeidspartnere hjelpe deg med komplette gode ladeløsninger og den beste hjemmeladeren for akkurat deg.
Ladefabrikken tilbyr fast pris på ferdig installert hjemmelader. Prisene våre inkluderer ladestasjon fra Ladefabrikken med Type 2 uttak, ferdig installert av autorisert elektriker. Vi installerer over hele landet.
Raskere lading
Vi må innrømmes at den raskeste måten å fylle opp en bil er med fossilt drivstoff. Men det å ta med sine vaner fra fossilbil til elbil blir helt feil. Det behøver likevel ikke være noe problem ettersom du lader elbilen hjemmefra når bilen ikke er i bruk, som for eksempel om natten. Du våkner til (full tank) full ladet bil dagen etter. Lader du i dag med stikkontakt, vil du dessuten merke stor forskjell på ladetiden når du går over til en ladestasjon.
Rask lading kan ha betydning når du glemmer å sette bilen til lading kvelden i forveien, og du må ut på lengre kjøretur på jobb, men du må vente i timesvis fordi du lader fra en stikkontakt 10A.
Når du er ny elbileier, tenker de fleste at maks ladeeffekt må installeres for at hverdagen skal gå opp. De som har kjørt elbil en stund ser at 7,4kW ladeeffekt holder for de fleste. Med 32A 1fas 7,4 kW ladehastighet blir de fleste elbiler ladet ferdig over natten.
Effekt og lading
Det finnes mange ladestasjoner på markedet som kan lade med en effekt på 22kW. Selv om ladestasjon kan levere denne effekten er det faktisk veldig få elbiler som kan motta og lade så høy effekt. Vi skal forklare hvorfor det er sånn.
Det er flere forhold som gjør at ladeeffekten ikke kan bli så høy som mange ønsker og tror
- Bilens maksimale ladeeffekt
- Hva slags strømnett har du til huset. TN eller IT/TT
- Hvor mye kapasitet er det igjen i huset til lading
Bilens maksimale ladeeffekt
Alle elbiler kommer med to separerte ladesystemer, AC normallading hjemme og DC hurtiglading. Dette er to forskjellige systemer som ikke har noe med hverandre å gjøre. Selv om bilen din kan lade 150 kW på en hurtigladestasjon, betyr ikke det at bilen kan lade 150 kW på en AC ladestasjon hjemme.
Hvor mye effekt din elbil kan ta imot er avhengig av størrelsen på ombordladeren i bilen. De fleste elbiler som blir levert på markedet i dag kommer med ombordlader på maks 11 kW.
Hva slags strømnett har du til huset
I Norge har vi gjort det enda mer komplisert for oss ikke-elektrikere å forstå dette med strøm. Vi har to typer strømnett, IT-nett og og TN-nett. IT-nettet som er det mest vanlige (70%), er et sært norsk strømnett kun brukes i Norge. Noen mener Albania også har det, men de lærde strides om dette. Resten av Europa bruker kun TN-nett. Har du et IT-nett inn til huset dit (noe som er mest sannsynlig), kan du dessverre ikke få ladeeffekt på 22 kW selv om bilen støtter dette. Maks ladeeffekt de fleste elbiler og bilprodusenter anbefaler, er 7,4 kW 32 A 1-fas på et IT-nett. Noen få bilmodeller som Tesla model 3 kan lade 11 kW på 230 V 3-fas IT- nett.
Hvor mye kapasitet er det igjen i huset til lading
I Norge bruker vi mye strøm på vinteren. Men det vil ikke si at vi har enorme mengder ledig kapasitet i sikringsskapet til ladestasjonen. Når elektrikeren kommer for å montere opp ladestasjonen, må montøren beregne hvor mye ledig kapasitet det er igjen til lading. Dette for at du ikke skal oppleve sikringer som ryker når du lager mat og bilen står til lading. Mange hus har begrenset kapasitet ledig, det kan fort bli dyrt å oppgradere strøminntaket for å få litt raskere ladeeffekt. Spør din elektriker hvor mye kapasitet du kan få til lading før du bestemmer deg for ladestasjon.
Valg av ladestasjon og effekt
Hvilken ladestasjon passer best for meg?
Det er er mange typer ladestasjoner på markedet. De aller fleste fungerer på samme måte.
Før du velger hvilken ladestasjon du skal kjøpe, bør du tenke over disse spørsmålene:
- Hvor mye kan bilen lade?
- Hva slags strømnett har jeg i huset, IT eller TN?
- Hvor mye strømkapasitet har huset mitt?
- Skal jeg ha smartlader eller ikke?
Hvorfor du bør ha ladestasjon til elbil hjemme
DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) anbefaler hjemmelader eller en hyttelader. DSBs klare anbefaling er å installere en Mode 3/hjemmelader/ladestasjon, fordi denne gir best sikkerhet, lader raskt og har stor fleksibilitet. Den synlige forskjellen mellom Mode 2 og Mode 3 er at en Mode 3 hjemmelader/ladestasjon blir ladeboksen skrudd fast på veggen.
Anbefalingen følger også av at EU har vedtatt at Mode 3 med Type 2-kontakt skal rulles ut på alle offentlig tilgjengelige ladestasjoner og ladebokser til elbil fra og med 2018.
Kontakt oss og sammen finner vi den beste løsningen som passer akkurat for deg og dine behov for lading av elbilen.
Forskrift om ladestasjoner
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er nasjonal elsikkerhetsmyndighet og forvalter regelverket for sikker utførelse og bruk av elektriske installasjoner og utstyr. Regelverket omfatter også ladestasjoner med kabel og plugg frem til kontakten i bilen.
Direktoratet er også nasjonal brannsikkerhetsmyndighet med ansvar for forebyggende brannvern og opplæring av brannfolk. Etablering av ladestasjoner til elbil er regulert av DSBs forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) og normen NEK 400.