How Can We Help?
NEK 400: 2018
NEK 400 er en av de mest sentrale normene innenfor elektriske lavspenningsanlegg. Normsamlingens formål er å bidra til tilfredsstillende sikkerhet og funksjon for elektriske lavspenningsinstallasjoner ved prosjektering og utførelse, i tråd med anerkjent internasjonal og nasjonal praksis. Samlingen inneholder også metode for sluttkontroll og periodisk verifikasjon av elektriske lavspenningsinstallasjoner.
Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg viser til NEK 400 som en metode for å oppfylle forskriftens sikkerhetskrav. Denne normen legges derfor til grunn for utførelse av de fleste lavspenningsanlegg.
Innhold i nye NEK 400: 2018
Siden forrige utgave i 2014, har det vært gjort en del justeringer i de internasjonale normene. Dette reflekteres i den nye utgaven.
Den nye normen
Vil angi strenge krav til ladeuttak som er plassert i allment tilgjengelige områder, samt valg av beskyttelse mot jordfeil.
Sannsynligheten er stor for at veksten i antall elbiler vil fortsette de nærmeste årene. Etterspørselen etter installasjon av ladepunkter både i boliger, fritidsboliger, borettslag, sameier og næringsbygg i tillegg til utbygging av ladeinfrastruktur langs veiene, vil derfor øke i takt med dette.
Det er nå innført en lov som medfører at sameier og borettslag ikke kan nekte andelshavere å opprette ladepunkt for elbil i for eksempel felles garasje. Det bør minimum installeres Mode3 utstyr med type 2 kontakt, hvor det i installasjonen er minimum 16A ledig kapasitet. Det bør etableres eller legges til rette for balansering av belastning ved hjelp av smart styring.
I nye elbilladeinstallasjoner bør det ikke settes opp Schuko-kontakter, vanlig stikkontakter. De er ikke beregnet for formålet. Det vil etter kort kunne oppstå problemer med mekanisk slitasje, ytre påvirkning i forbindelse med vann, snø, slag etc. En vanlig stikkontakt er ikke beregnet for varig belastning over 10A.
Hovedpunkter og endringer for NEK 400: 2018
- Allment tilgjengelige ladeuttak skal være Type2 kontakt.
- Ladeuttaket skal være beskyttet av et overspenningsvern.
- Kravet til dedikert kurs er videreført, men hvis det skal monteres et nytt ladepunkt i en eksisterende frittliggende garasje kan dette monteres på eksisterende kurs, med noen forbehold.
- Lading på vanlig stikkontakt (Schuko) er lovlig ved privat bruk, men skal være beskyttet med et overstrømsvern på 10A og jordfeilbryter Type B, samt dedikert kurs.
- Individuelt jordfeilvern med merkeutløsestrøm ≤ 30 mA.: jordfeilbryter Type B eller kombinasjon med Type A/F og utstyr for detektering av DC feilstrømmer (6mA)
- Skjøteledning skal ikke benyttes.
- Overganger av diverse arter kan ikke benyttes, med unntak hvis det samsvarer med anbefalingene til produsenten av utstyret og det elektriske kjøretøyet.
Krav til overspenningsvern etter forskrifter fra NEK
NEK 400-7-722:2018, avsnitt 722.433.3.1 krever at et tilkoblingspunkt skal være beskyttet av et overspenningsvern. Dette kravet innebærer en forutsetning for å kunne installere et tilkoblingspunkt i en installasjon.
Tolkningen gitt av NK64 presiserer at kravene i NEK 400-4-44:2014, avsnitt 443.3.1 er knyttet til installasjonen som helhet og ikke til enkelte deler av installasjonen. Kravet i NEK 400-7-722:2018, avsnitt 722.443.3.1 krever at et tilkoblingspunkt skal være beskyttet av et overspenningsvern, men ikke nødvendigvis at hele installasjonen er det.
Kravet i NEK 400-7-722:2018, avsnitt 722.443.3.1 er spesifikt for å beskytte tilkoblingspunkter mot overspenninger, og er ikke omfattet av NK64s tolkning til NEK 400-4-44:2014, avsnitt 443.3.1.